Το σώμα μιλάει για αυτά που σωπαίνει η ψυχή. Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις ψυχοσωματικές ασθένειες. Γεγονός αποτελεί ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητώντας τις παθολογικές αιτίες μιας ενόχλησης όπως πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμίες ή ημικρανίες δεν καταφέρνουν να βρουν μια απάντηση στα πλαίσια της σωματικής υγείας. Έτσι λαμβάνουν απαντήσεις ότι η αιτία που μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά τους να κρύβεται σε ψυχολογικό επίπεδο. Και ενώ η ψυχική υγεία αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο κατανοητή και αποδεκτή συνεχίζει να εγείρει αμφιβολίες και ερωτηματικά όταν αυτή δεν περιορίζεται στη δημιουργία συναισθήματος και μόνο. Με άλλα λόγια είναι πολύ εύκολο κάποιος να κατανοεί ότι το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα μιας ψυχικής διαδικασίας αλλά τα σωματικά συμπτώματα πως μπορούν να προκαλούνται από αυτή;

Η απάντηση βρίσκεται στις μελέτες που γίνονται πια συνδυαστικά στο χώρο της ιατρικής και της ψυχολογίας. Οι έρευνες λοιπόν μας πληροφορούν ότι η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην προσωπικότητα και στην ψυχή. Όταν λοιπόν βιώνουμε μια έντονη και βίαιη εσωτερική σύγκρουση την οποία ο άνθρωπος ερμηνεύει ως αδιέξοδη τότε το σώμα αναλαμβάνει να εξωτερικεύσει το άγχος με ένα εμφανές σύμπτωμα. Για παράδειγμα οι συχνές και αδικαιολόγητες ιατρικά φαρυγγίτιδες αποτελούν μια ένδειξη ότι το άτομο δεν μπορεί να επικοινωνεί τις αγωνίες ή τις πιέσεις που βιώνει. Οι ημικρανίες αναδεικνύουν την ένταση, το θυμό και τις αμφιβολίες που μπορεί ένας άνθρωπος να δυσκολεύεται να διαχειριστεί. 

Άλλο ψυχοσωματικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο στομάχι. Συχνά στο γραφείο μου ακούω για ανεξήγητους  πόνους στην κοιλιά ή σφίξιμο στο στομάχι που παθολογικά δεν αιτιολογείται. Στις περιπτώσεις αυτές λέμε ότι το στομάχι αντιδρά δίνοντας την αίσθηση του καψίματος , εφόσον το άτομο έχει αδιαχείριστο θυμό μέσα του και δεν μπορεί να εκφράσει. Επιπροσθέτως, ο πόνος στο στήθος καθώς και η αύξηση της πίεσης στους περισσότερους ανθρώπους δηλώνει τη σκλαβιά που μπορεί να βιώνει κάποιος  από την αρετή της περηφάνιας, για παράδειγμα το άτομο όταν θεωρήσει ότι πληγώνεται η περηφάνια του από τους άλλους.

Update cookies preferences