Η Ψυχοθεραπεία

Ανθρωποκεντρική θεραπεία

Συχνά λέγεται πως από όλες τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, η ανθρωποκεντρική απαιτεί τεράστια ικανότητα από το θεραπευτή. Κατά τη δική μου άποψη αυτό θα πρέπει να γίνεται σε όλες τις προσεγγίσεις. Έτσι ο θεραπευτής θα πρέπει να είναι προικισμένος με την ικανότητα να δώσει στο θεραπευόμενο την αίσθηση της εμπιστοσύνης, της εχεμύθειας και ως διαφοροποίηση σε αυτό το μοντέλο, την αίσθηση ότι μπορεί να στηριχθεί επάνω του. Οι κλασσικές τεχνικές φαίνεται να μην είναι αρκετές από μόνες τους, αφού ο πελάτης πρέπει να νιώσει ότι ο θεραπευτής τον αποδέχεται πλήρως στην τωρινή του κατάσταση και όχι σε αυτό που ενδεχομένως να γίνει στο μέλλον. Στην καρδιά αυτής της θεραπείας θα βρούμε την άποψη ότι πελάτης λαμβάνει μια ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα (έστω από τον θεραπευτή και μόνο) ώστε να βιώσει ένα βαθύ συναίσθημα ότι αξίζει να φροντίζεται.
Αυτού του είδους η θεραπεία ενδείκνυται για άτομα που κακολογούν το εαυτό τους και διαθέτουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η θεραπεία τους δίνει την ώθηση να παρατήσουν παλιές πεποιθήσεις και να βρουν τα δικά τους κομμάτια δημιουργικότητας και να εκφράσουν τα πραγματικά βαθύτερα συναισθήματα και επιθυμίες. Ο πελάτης μπαίνει στη διαδικασία να απαρνηθεί έναν τρόπο ζωής κοινωνικών στάνταρντ και των προσδοκιών των άλλων. Με βοήθεια μαθαίνουν να ανακαλύπτουν και να αποδέχονται τον πραγματικό εαυτό τους και με αυτό τον τρόπο οδηγούνται σε μεγαλύτερα επίπεδα κατανόησης και σεβασμού και για τους άλλους.

Ψυχοδυναμική θεραπεία

η ψυχοδυναμική θεραπεία θα μπορούσε να αποτελεί τη συνέχεια της δουλειάς των Freud,Jung και Adler. Σε αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση, ο θεραπευτής κρατά την εικόνα του έξω από τη θεραπευτική διαδικασία.