Η Ψυχοθεραπεία

Γνωσιακή και γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

η γνωσιακή θεραπεία συνδυάζεται τις περισσότερες φορές με τη συμπεριφορική θεραπεία και ο λόγος είναι επειδή η γνωσιακή θεωρία εφαρμόζεται μαζί με συμπεριφορικές τεχνικές.
Τι είναι η γνωσιακή θεραπεία;

Η γνωσιακή θεωρία ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι σκέψεις μας δημιουργούν συναισθήματα. Στην προσέγγιση αυτή μαθαίνουμε πως όλοι έχουμε κληρονομήσει την τάση σε αρνητικές σκέψεις οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν δυστυχία και ενόχληση, ιδιαίτερα σαν αντίδραση σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, ή καταστάσεις. Από τη στιγμή που θα αποδεχτούμε αυτό το γεγονός, μπορούμε να μάθουμε να εντοπίζουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις τη στιγμή που ακριβώς δημιουργούνται και μετά να στεκόμαστε κριτικά απέναντι σε αυτές.
Ποιος ανέπτυξε την Γ.Θ.;
Η γνωσιακή θεραπεία αναπτύχθηκε αρχικά στην Αμερική στα μέσα του 20ου αιώνα. Ο βασικός πρωτοπόρος ήταν ο Άαρον Μπέκ, ένας γιατρός, ψυχίατρος και ψυχαναλυτής οποίος διαπίστωσε ότι δεν είχε το ποσό βελτίωσης που επιθυμούσε στα περιστατικά του μέσω της ψυχανάλυσης. Συνειδητοποίησε ότι αυτό που συχνά κρατούσε πίσω τους πελάτες του ήταν οι αρνητικές σκέψεις όπως «είμαι αβοήθητος/η», και «είμαι ανάξιος να αγαπηθώ». Την ίδια περίοδο ένας άλλος θεραπευτής ο Άλμπερτ Έλλις είχε καταλήξει στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα και έβλεπε τις αρνητικές σκέψεις σαν τάσεις καταστροφολογίας. Η δουλειά του Έλλις με τους πελάτες του δημιούργησε την πρώτη φόρμα γνωσιακής θεραπείας. Τόσο ο Μπέκ όσο και ο Έλλις βασίστηκαν στα λεγόμενα του στωικού φιλόσοφου Επίκτητου ο οποίος πίστευε ότι: «δεν είναι τα γεγονότα που μας αναστατώνουν αλλά ο τρόπος που τα αντιμετοπίζουμε.
Περιστατικό:
Η Ελένη που δούλευε σε εκδοτικό οίκο, συνάντησε το αφεντικό της στο ασανσέρ,