Η Ψυχοθεραπεία

και είπε «καλημέρα σας» αλλά το αφεντικό της δεν απάντησε. Σε χρόνο μηδέν η Ελένη σκέφτηκε
Το αφεντικό μου δε με συμπαθεί
Κανείς δε με συμπαθεί
Θα χάσω τη δουλειά μου
Η ζωή μου είναι μια κόλαση
Αυτές οι σκέψεις ήταν υπεύθυνες για την κακή διάθεση της Ελένης. Δε σκέφτηκε ούτε για ένα λεπτό ότι το αφεντικό της μπορεί να μην την άκουσε, ή ότι το αφεντικό της ήταν προκατειλημμένο με τις δικές της σκέψεις. Η Ελένη συνειδητοποίησε πως πάντα αναστατωνόταν με τέτοιου είδους καταστάσεις και ξεκίνησε θεραπεία ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο πρόβλημά της. Έκτοτε μέσω βοήθειας που της προσφέρθηκε ήταν σε θέση να εντοπίζει και να κρίνει τέτοιες αυτόματες σκέψεις ψάχνοντας να βρει αποδείξεις για την ισχύ τους. Οι σκέψεις αυτές βρέθηκαν να έχουν ισχνή βάση και η Ελένη συνειδητοποίησε ότι απλά αναστατώνει τον εαυτό της χωρίς λόγο κάθε φορά σκεφτόμενη κατά αυτόν τον τρόπο. Και αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ενδεικτικός για πολλούς από μας.
Η γνωσιακή θεραπεία μας μαθαίνει να σταματάμε να σκεφτόμαστε τόσο αρνητικά και προκαλεί τις ψευδείς αυτές αρνητικές σκέψεις να αντικατασταθούν με καινούργιες πιο λογικές και υγιείς.
Θα μπορούσε να με βοηθήσει η Γ.Σ.Θ.;
Τα πλεονεκτήματα της γνωσιακής θεραπείας έχουν ερευνηθεί πολύ καλά. Η θεραπεία ταιριάζει σε άτομα με κάθε είδους προβλήματος συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, των φοβιών, δύσκολων σχέσεων, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, διαταραχών διατροφής και ιδιαίτερα της βουλιμίας. Για πολλούς πελάτες φάνηκε ιδιαίτερα βοηθητική περισσότερο από κάθε άλλη θεραπεία ακόμα και από την χρήση αντικαταθλιπτικών. Συχνά παρατηρείται να μη δουλεύει με ενήλικες που δεν είναι προετοιμασμένοι να συνεργαστούν με το θεραπευτή ώστε να καταφέρουν έναν νέο τρόπο σκέψης.