Η Ψυχοθεραπεία

Η θεραπεία μπορεί επίσης να μην είναι τόσο επιτυχής με πελάτες που κολλάνε στην ιδέα ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα συναισθήματά τους και ότι μόνο ένας εξωτερικός παράγοντας μπορεί να τους δώσει πρόσβαση στη χαρά.

Θεραπεία Gestalt

Ο Φρέντερικ και η Λώρα Πέρλς είναι οι πρωτοπόροι στην ανάπτυξη της θεραπείας gestalt. Η δουλειά τους ξεκίνησε στη Γερμανία αλλά πριν από τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στην Αμερική. Η θεραπεία φαίνεται να είναι αρκετά επωφελής για ανθρώπους που έχουν «πιάσει πάτο» με τα συναισθήματά τους, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ένα ευρύ φάσμα πνευματικών διαταραχών. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πελάτες διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκευτικών και σεξουαλικών προτιμήσεων, καθώς και διαφορετικών κουλτούρων.
Πως διαφέρει από άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις;
Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας ενθαρρύνεται να εκφράσει κρυμμένα συναισθήματα. Πολύ χρήση γίνεται με την τεχνική της «άδειας καρέκλας». Αυτό που συμβαίνει με τη συγκεκριμένη τεχνική είναι ότι ο πελάτης κάθεται απέναντι από μια άδεια καρέκλα και τοποθετεί στην καρέκλα πνευματικά κάποιο σημαντικό πρόσωπο το οποίο του έχει προκαλέσει πρόβλημα και πόνο. Τότε δίνεται η ευκαιρία στον πελάτη να εκφράσει στο πρόσωπο αυτό οτιδήποτε θέλει και δεν είχε την ευκαιρία πριν ή πια. Κάποιες φορές ο πελάτης αλλάζει καρέκλα με στόχο να απαντήσει στις κατηγορίες τις οποίες έχει θέσει ο ίδιος σαν είναι η οπτική του άλλου προσώπου. Ολόκληρες συνεδρίες μπορούν να γίνουν με αυτές τις συζητήσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει στην πραγματικότητα αλλά για κάποιο λόγο ποτέ δεν έλαβαν χώρα. Η τεχνική μπορεί να αφήσει χώρο έκφρασης φορτισμένων σκηνών και πολύ δυνατών συναισθημάτων τα οποία θα πρέπει να χειριστούν με πολύ λεπτό τρόπο από το θεραπευτή. Αν λοιπόν επιλέξετε να αναζητήσετε βοήθεια σε κάποιον θεραπευτή Gestalt σιγουρευτείτε πως έχει μεγάλη εμπειρία.