Αυτοεκτίμηση και αυτοαποτελεσματικότητα

Αυτοεκτίμηση

Οι καθημερινές δυσκολίες αποτελούν ένα καθοριστικό παράγοντα τόσο στη σωματική όσο και στη συναισθηματική μας υγεία. Αλλά άνθρωποι με καλά υποστηρικτικά συστήματα σχέσεων επηρεάζονται λιγότερο αρνητικά από άλλους. Γενικότερα η αυτό-εκτίμηση μας βοηθά να διαχειριζόμαστε τα αρνητικά αποτελέσματα του καθημερινού άγχους.

Ρεαλιστικές εκτιμήσεις

Η δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης των προβλημάτων της ζωής και τις όποιες αποτυχίες απαιτεί ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτές τις προσδοκίες και κρίσεις «εκτιμήσεις». Τα γεγονότα της ζωής (όπως η κίνηση στους δρόμους ή η επιτακτική φωνή του αφεντικού) δεν μπορούν να αποτελέσουν προβλήματα , εκτός κι αν εμείς τα αντιληφθούμε με αυτόν τον τρόπο. Αν οι εκτιμήσεις είναι ρεαλιστικές, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να αντιδράσουμε στα καθημερινά γεγονότα με μια αίσθηση σταθερής βεβαιότητας.

Οι εκτιμήσεις που κάνουμε είναι αποτέλεσμα του προσωπικού μας συστήματος πεποιθήσεων. Αν τα πιστεύω μας είναι μη ρεαλιστικά και άκαμπτα τότε και οι εκτιμήσεις μας μπορεί να μην είναι οι πιο κατάλληλες για την κάθε περίσταση.

Παράλογες πεποιθήσεις συνήθως εμπεριέχουν πολύ «πρέπει» με έμφαση στην τελειότητα.. «πρέπει να είμαι αρεστός απ όλους» και «πρέπει να είμαι ικανότατος για όλα και τέλειος κάθε στιγμή» αποτελούν παράλογες πεποιθήσεις- απαιτήσεις από τον εαυτό μας και είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να πραγματοποιηθούν.