Κατάθλιψη (μια νόσος που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους)

Είναι πολλές οι φορές που αρκετοί άνθρωποι μου εμπιστεύονται πως τα συναισθήματα τους είναι τόσο έντονα αρνητικά ότι δεν ικανοποιούνται από την καθημερινότητά τους και η πραγματικότητα τους φαίνεται όλο και πιο απαιτητική. Σήμερα που ο άνθρωπος καλείται περισσότερο από ποτέ να επεκταθεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, επαγγελματικά, χρησιμοποιώντας ευέλικτα τις ικανότητές του, ψυχικά αποζητώντας υγιέστερες λειτουργικές δομές αλλά και συναισθηματικά αποκτώντας την ικανότητα να απολαμβάνει την αυτοαποτελεσματικότητα του και την αξία του, βλέπουμε να συρρικνώνεται και να παραιτείται.
Τα ποσοστά της κατάθλιψης είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά αν σκεφτούμε εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα πάσχουν ενώ τα στατιστικά μας δείχνουν ότι ένας στους έντεκα ανθρώπους παγκοσμίως θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι έρευνες που γίνονται δείχνουν ότι το 20% των γυναικών καθώς και το 12% των ανδρών βιώνουν κάποια από τις μορφές της διαταραχής. Το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας

με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας η οποία είναι στις 10 Οκτωβρίου ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω στοιχεία. «Η κατάθλιψη είναι σήμερα η συχνότερη ψυχική διαταραχή και προβλέπονται αυξητικές τάσεις τα απόμενα χρόνια. Παγκοσμίως καταλαμβάνει την τέταρτη θέση από πλευράς απώλειας ετών ζωής, απαλλαγμένων από αναπηρία και κοινωνική δυσλειτουργία, ενώ το 2020, θα καταλάβει τη 2η θέση στις δυτικές κοινωνίες και την 1η ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας (στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Παράλληλα τα διεθνή στοιχεία δηλώνουν ότι 25% των ανδρών (περίπου 850.000 Έλληνες) και το 33% των γυναικών (περίπου 1,1 εκ Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη»