Κατάθλιψη (μια νόσος που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους)

5. Επιλόχεια κατάθλιψη.
Λόγω των μεγάλων ορμονικών αλλαγών αυτή η μορφή κατάθλιψης εμφανίζεται στις γυναίκες μετά τον τοκετό και κατά την περίοδο της λοχίας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζονται και ψυχωτικά συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της μανιοκατάθλιψης. Η παρέμβαση και σε αυτή την περίπτωση κρίνεται επιβεβλημένη και η συμβολή του περιβάλλοντος απαραίτητη.

6. Άτυπη κατάθλιψη.
Σε περιπτώσεις που τα γνωρίσματα της κατάθλιψης διαφοροποιούνται, για παράδειγμα όταν η κατάθλιψη εμφανίζεται με υπερφαγία ή υπερυπνία ή όταν παρουσιάζεται με περισσότερα σωματικά παρά ψυχικά συμπτώματα τότε μιλάμε για άτυπη κατάθλιψη η οποία είναι εξίσου σημαντική στη σοβαρότητα.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η κατάθλιψη προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κάθε κοινωνικής τάξης, φυλής και μορφωτικού επιπέδου αποτελώντας μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές της εποχής μας. Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία σε παγκόσμια κλίμακα το 60% των θυμάτων αυτοκτονίας υπέφεραν πριν προβούν σε αυτή την πράξη από κάποια μορφή κατάθλιψης, συνήθως σοβαρή. Επιπρόσθετα το 10% όλων των καταθλιπτικών ασθενών καταλήγουν στην αυτοκτονία καθιστώντας την αυτοκτονία κατά 25 φορές περισσότερο συνηθισμένη στους καταθλιπτικούς ασθενείς απ’ ότι στο γενικό πληθυσμό.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε στο περιβάλλον σας κάποιο άτομο το οποίο θεωρείτε ότι νοσεί βάση μιας μορφής που αναφέρθηκε, ή αναγνωρίσετε κάποια από τα συμπτώματα σε σας καλό θα ήταν να έρθετε σε επαφή με κάποιον ειδικό ώστε να σας ενημερώσει για τους τρόπους που μπορείτε ενδεχομένως να βοηθήσετε ή να βοηθηθείτε. Η κατάθλιψη μπορεί να αποτελέσει αιτία θανάτου ενώ η πρόληψη την καλύτερη θεραπεία.