Ο Καταθλιπτικός ασθενής (Αναγνωρίζοντας, ερμηνεύοντας και κατανοώντας τον καταθλιπτικό ασθενή)

Οι δυσκολίες που μπορεί να βιώνει ένας ασθενής στον ύπνο ποικίλλουν. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να παρουσιάζει αϋπνία, δηλαδή να αργεί πολύ να κοιμηθεί αλλά το πιο σύνηθες είναι το άτομο να έχει φυσιολογική έλευση ύπνου και να ξυπνά πολύ πιο νωρίς απ ότι πρέπει παραμένοντας ξύπνιος για αρκετή ώρα μηρυκάζοντας τις σκέψεις του και όσο κι αν προσπαθεί να κοιμηθεί του είναι πραγματικά εξαντλητικά δύσκολο. Ακολούθως η αϋπνία που συνδέεται κυρίως με το άγχος του ατόμου για την επερχόμενη μέρα χωρίζεται σε τρείς φάσεις την αρχική οπού το άτομο δεν μπορεί να κοιμηθεί, τη μέση όπου στην περίπτωση αυτή το άτομο ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και αντιμετωπίζει αδυναμία να ξανακοιμηθεί και στην τελική όπου εκεί έχουμε αφύπνιση πολύ νωρίς το πρωί. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη αντιμετωπίζουν συχνούς εφιάλτες ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι οι εφιάλτες συνδέονται με πενταπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Παραδόξως και ενώ η αϋπνία αποτελεί το πιο βασικό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης βλέπουμε ότι και η υπερυπνία δηλώνει με το δικό της τρόπο την αποφυγή της πραγματικότητας . Εδώ ο καταθλιπτικός ασθενής εμφανίζει την αδυναμία του να ανταπεξέλθει στα καθημερινά με την προστασία που του προσφέρεται μέσα στον ύπνο. Το σύμπτωμα αυτό παρατηρείται κυρίως στην άτυπη κατάθλιψη.
Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες αποτελεί ακόμα έναν τρόπο να διακρίνουμε ότι κάτι ανησυχητικό μπορεί να συμβαίνει με τον άνθρωπό μας. Οι μεταβολές στην όρεξη συνήθως παίρνουν την μορφή της ανορεξίας. Αυτό δε γίνεται φυσικά αντιληπτό από τους ίδιους παρά μόνο στην περίπτωση που ζυγιστούν ή όταν τα ρούχα τους είναι πλέον πολύ φαρδιά επάνω τους. Αντιθέτως στην άτυπη κατάθλιψη έχουμε έντονες τάσεις υπερφαγίας με τους ασθενείς να παίρνουν βάρος εφόσον μετατρέπουν αυτή τη δραστηριότητα στη μοναδική απόλαυση ή σε έναν ακόμη τρόπο αυτοκαταστροφής και πηγής ενοχών.

Update cookies preferences