Σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

συμπεριφορική διαχείριση της κατάστασης μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Η φαρμακευτική αγωγή γενικά χρησιμοποιείται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και με σκοπό να βοηθήσουμε το παιδί να επικεντρώνει την προσοχή του. Οι ψυχολογικές θεραπείες κινούνται περισσότερο γύρω από την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων με σκοπό την προσαρμοστική συμπεριφορά στο σχολείο, στο σπίτι αλλά και με τους φίλους. Αυτές οι θεραπείες είναι κατάλληλες σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν και επικεντρώνονται στη διαχείριση της συμπεριφοράς και της μάθησης και είναι συγκεκριμένες στο παιδί το γονιό ή όποιον άλλον ενήλικα εμπλέκεται στη διαδικασία ανατροφής του παιδιού.

Το πιο κοινό φάρμακο που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα διεγερτικό όπως το Ριταλίν. Το αυξημένο επίπεδο συνταγογράφησης αυτού του φαρμάκου έχει ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα και έχει συσχετιστεί με την ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στους βιολογικούς παράγοντες του συνδρόμου.

Τι προσφέρουν οι ψυχολόγοι

Μια μέθοδος παρέμβασης με σκοπό τη βελτίωση της συμπεριφοράς παιδιών που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής, είναι η εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τη φύση της διαταραχής, και τις τεχνικές αντιμετώπισης της συμπεριφοράς. Οι ψυχολόγοι δημιουργούν προγράμματα που στόχο έχουν τη βοήθεια των γονέων στην κατάλληλη εκπαίδευσή τους. Και αυτό όπως φαίνεται έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αυτού του είδους τα προγράμματα μαθαίνουν στους γονείς πώς να θέτουν όρια στα παιδία τους, πώς να προβάλλουν δομημένες συνήθειες, να μεταχειρίζονται την ανυπακοή, τα ξεσπάσματα, και άλλες ενοχλητικές συμπεριφορές.

Update cookies preferences